27. okt. 2016

Houvig Fæstningen

I efterårsferien kørte vi til Hvide Sande - det var nemlig gået op for mig at ungerne ikke havde set vesterhavet.... og at vi voksne aldrig have været i lige netop Hvide Sande.
Vi boede i hytte på en campingplads og startede ferien på en fuldstændig FANTASTISK måde - på guidet bunker tur!
Turen havde vi fundet på Hvide Sandes hjemmeside over begivenheder. Det er et godt sted at starte hvis man er i området.

Det var Rene (en naturvejleder) fra Ringkøbing Museeum som viste rundt. Han gjorde det helt vildt godt! Der var MANGE med på turen men der var plads og overskud til at både nørdede voksne og børn med krudt bagi fik en god oplevelse og lærte noget.
Vi fik et lyn-kursus på børneniveau i 2. verdenskrig med indlagte små skuespil hvor alle børnene deltog. Vi fik historier og røverhistorier om bygherrer, ingeniører og soldater. Forklaringer om de forskellige bunkeres brug og om en kirke som i virkeligheden var en kartoffelkælder. Det var 2½ time PAKKET med informationer og virkelig god underholdning - det betyder virkelig meget at en guide kan fortælle og formidle stoffet på en god måde. Og oveni det fik vi frisk luft og motion! Hvem sagde WIN-WIN!
Det  var flippet at opleve de almindelige sommerhuse ligget blandet med bunkerne og aldig være helt sikker på om man gik i en naturlig eller menneskeskabt klit med en bunker under! Og så var der det smukkeste lys over klitter, bunkere og huse.

Tilbage til bunker turen - HUSK lommelygter. Vi havde pandelamperne med og Olivia var vild med det. Aldrig har jeg set en 5-årig gå/løbe så langt uden at brokke sig over ondt i benene (kun de sidste 10 minutter). Hun var ind og ud af alle de bunkere vi kom forbi og glemte at være bange for mørke.
Oplevelsen da vi gik over klitterne og så de store fritlagte bunkere på stranden med solnedgangen i baggrunden...waow...det var smukt og voldsomt og grimt - alt sammen på samme tid. Og lige der kom der endnu et par historier om danskere som begik sabotage ved at blande for mange sten i betonen og om en tysk soldat som i mange år ikke kunne finde sin bunker men at hans støvlebørste pludselig dukkede op da en bunker blev fritlagt efter en storm.

Historierne blev ved med at komme og vi lappede det i os.
Historie undervisning på den absolut fedeste måde - tag på sådan en tur næste gang i er i området. Hvis det er Rene som viser rundt, vil I på ingen måde fortryde det!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Fortæl mig gerne hvad du synes...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...