Telt Test 2020

Test af 3 telte til 8-10 personer

- Gammel model af XXL Patruljetelt fra 55Nord
- Ny model af XXL Patruljetelt fra 55Nord (link)
- Asivik Patrol fra Spejdersport (link)

27. Juli - slut dato ikke besluttet endnu, men i uge 32. Testen foretages privat af familien Theander.

Teltene er sat op på vores sommerhus grund og vi sover lidt i dem på skift. Grunden ligger højt og vest-vent men der er en del læ af buske og træer. Grunden skråner, men ikke mere end vi har oplevet lejrpladser gøre det.

Ideen er at sammenligne kvaliteten på det nye og det gamle XXL-telt. Vi har haft et af den gamle model i vores spejdergruppe i 5+ år og været meget tilfredse med det. Den nye model var indkøbt til årets sommerlejr og vi oplevede flækkede og bøjede stænger med revnet teltdug (stang-kanalen) til følge. Vi vil derfor gerne se om vi var uheldige med teltene på sommerlejren eller om den nye model er i dårligere kvalitet.
Yderligere så har Spejdersport lige lanceret Asivik Patrol og eftersom teltet er i samme stil og ca i samme størrelse så kom det med i testen.

Vi har købt teltene. De er hverken udlånt eller sponsoreret. Testen er dermed 100% uafhængig, men både 55Nord og Spejdersport er informeret (kunderservice) om at testen foregår. Vi forsøger så godt vi kan at være objektive, men er jo farvet af vores tidligere erfaringer. Vi ønsker at finde ud af hvilke telte vores spejdergruppe skal have fremover.

Teltene er opslået af to ledere og 1 minispejder/ulveunge. De er sat med alle pløkke og barduer - dog undtaget det gamle telt, da det igennem sit liv har mistet nogle pløkker og derfor kun står med endebarduner og ikke de øvrige barduner. Vurderingen er at alle teltene kan opslås af to personer eller endda at man kan slå det op alene. De er MEGET ENS at slå op.

Efter 1. døgn
Det regnede i nat - sådan en hyggelig sommer-regn hvor man ikke er nervøs for at der er børn der får våde soveposer eller ligger vågen og tænker på om man skal op for at grave render, men nok regn til at man ikke gider at stå op for at tisse... Ud på natten blæste det lidt op - ikke volsomt, men det susede i træerne.
Et eftermiddags-foto viser at teltene efter 1 døgn ikke står helt så fint som da de blev slået op.... Det gamle XXL telt står (på trods af ikke satte barduner) fint. Asiviken står også som da det blev sat op. Men det nye XXL telt blafrede i vind-enden (vest). En pløk var trukket op og resten havde på en eller anden måde givet sig, så pløkkerne i den ende måtte sættes i igen - ca. 10 cm længere ude end ved opslåningen.
Efter 2 døgn
Det gamle XXL telt har fået flere pløkker, så nu er alle barduner undtagen 1 i siden sat. Sjovt vi havde købt ti pløkker, men da de skulle sættes i jorden var der kun 7 tilbage....mistanken falder på hunden - mon ikke de er gravet ned et spændende sted?

Lidt mere regn i nat og så er det blæst lidt op. Vi snakker 12 sekundmeter. Det er ikke galt overhovedet. Men der er også lidt læ af hække, buske og træer. Asivikken står øverst på bakken og får mest vind, men det ser fint ud.

De to XXL telte står meget ens, men de bevæger sig forskelligt. Det er som om buerne i det gamle telt er mere stive og det giver så nogle andre bevægelser/fjedringer end det nye telt. Det nye telt "piver" også lidt når det blæser - men det er måske bare fordi materialerne er nye? Det lyder som noget friksions-støj altså noget det glider op ad noget andet. Om det betyder noget? Aner det ikke, men der er noget der er anderledes.

Efter 4 døgn
Vi har haft 2 døgn med virkelig meget blæst. 9-12 sekumdmeter. Så larmer teltene virkelig meget når man prøver at sove i dem. Det er alle teltene der larmer - men lydbilledet er forskelligt. Det gamle og Asivikken lyder mest af stof og det nye lyder mest af plastik - men det er måske fordi det er nyt?
Vi har været efter teltene mange gange om dagen og strammet barduner og pløkker, så de hele tiden står bedst muligt. Der er en del arbejde i det når det blæser meget. Vi har de sidste to døgn sat streger hver gang vi har rettet noget på et telt - og tendensen er at det nye skal rettes 3 gange oftere end de to andre. Umiddelbart bliver barduerne ret nemt slappe. Bardunerne og deres "strammere" ser ens ud på det nye og det gamle, men igen - vi kan ikke forklare det, men noget er anderledes og leder til at man skal være mere opmærksom på det nye.
Asivikken er anderledes. "Strammerne" er anderledes - de er af plastik! Vi var skeptiske overfor dem - men de virker godt!
Nu har vinden endelig lagt sig og vi glæder os til et mere stille døgn.

Efter 6 døgn
Vejret er helt alm kedelig dansk sommervejr. Teltene står fint.
Der har været 4 andre spejderledre forbi til en gang telt-snak og telt befamling.
Det kom der følgende opservartioner/overvejelser ud af:
- Det gamle XXL telts lynlås er en solid YKK (høj kvalitets lynlås) det er de andre teltes ikke. Umiddelbart er lynlåsen på Asivikken mest klein.
- Det gamle XXL og Asivikken har en coatning af teltstoffet som også fremstår tykkere og mere solidt og uden "plastik-følelese". Det nye XXL er ikke coated men istedet i letvægts PU (?) og med tapede sømme. Det giver en anden fornemmelse, men hvad der er bedst vil tiden vise.
- Det nye XXL telt har fået en "holde-åben-pind" i de fire hjøren-udluftninger, det havde det gamle ikke. Det er godt!
- Asivikken har mere "tvangs-udluftning" - udluftningen i gavlene er store.

- Dørene i kabinerne: I XXL-teltene er dørene sidehængslet. I Asivikken er dørene "hængslet" i bunden - Det er mærkeligt indtil man tænker over det...så er det smart! Der er nemlig lynlås i begge sider, så man kan åbne i den side man ligger og sover uden at skulle kravle hen over sine spejdervenner. Dog kunne vi godt tænke os at "hængslet" i bunden var lidt smallere så der var mere plads til at kravle ind og ud. I begge XXL telte har hele døren myggenet. I Asivikken er det den øverste del der har myggenet. Det blev diskuteret hvad vi foretrak og vi endte på at der er NOK udluftning i Asivikken med den yderligere fordel at små spejdere ikke kan ligge og vinke til hinanden fra kabine til kabine.
- Asivikken har "holdere" til de opkvejlede barduerne - lille lækker detalje der helt sikkert mindske bardun-forvirring.
Efter 10 døgn
Der er ikke noget nyt og spændende på telt-fronten. Vejret er alm kedeligt dansk sommervejr, med lidt vind og få spredte byer. Teltene står fint.

Indvendigt i kabinerne:
- De to XXL har "bagagenet" og Asivikken har "øjer" hvori man kan opspænde en tørresnor. Med de helt små spejdere har vi dårlige erfaringer med bagagenettet, men vi plejer bare at klikke det af, så begge dele er fint.
- "Vinduet" i kabinen i XXL-teltene kan lukkes med myggenet hvor "vinduet" i Asivikken er et myggenet og der derved er mere tvags-udluftning. Vi tænker at HVIS det blæser helt vildt meget, så er det smart at det kan lukkes (som i XXL) men at det de fleste sommerlejre er en god ide med meget tvangsudluftning.

....vi har mere på listen, men venter lige til vi har målt op med en tommestok og taget endu flere fotos.

....fortsættelse følger.....

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Fortæl mig gerne hvad du synes...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...